onsdag 29 februari 2012

Dagstur

Idag så hade vi turister här, så det blev en dagstur till Magasjöstugan. Blev att två åkte på den stora släden med Petter och sedan körde det tre spann efter honom med två på varje släde. Jag körde sist med alla mat och packning. Det gick i alla fall bra och det var fint väder, något molnigt ibland men det gjorde inte så mycket.
När vi kom till Magasjöstugan så parkerade vi alla hundarna och tog av alla sockarna samt knäppte loss draglinorna. Sedan började vi laga maten blev stekta potatis och älg skav, stekte det på en murka och sedan blev det kaffe och kaka till efterrätt.
Sedan bar det hemåt igen och då var det att skotta dynga och sedan släppa in alla hundarna samt städa undan allt som vi använt under dagen. Tog sedan en lite paus innan jag gick ut igen och matade vovsisarna.
Har bara tagit det lugnt nu ikväll och snart ska jag sova...


måndag 27 februari 2012

En resa till Tärnasjöstugan

Tidigt i söndags morse gick jag upp klockan kvart över fem, gjorde då i ordning mig för en lång färd på släden. Packade lite mat och åt mig lite frukost, fick dock inte i mig så mycket då det är för tidigt för mig att äta något. Gick ut runt kvart över sex och hämtade då varmvatten sedan gav jag alla hundarna vattensoppa och efter det packade jag i det sista som jag skulle ha med mig i släden. Selade därefter på mitt spann på 12 hundar och begav mig sedan iväg mot Tärnasjöstugan, ligger ca 12 mil härifrån. 
Tog mig ett bra tag att komma fram, Petter som startade efter mig kom ikapp mig, körde om och var framme en kvar före mig. Jag var vis stugan ca halv sex och dör gav jag hundarna lite mat och snacks, sedan fick dem vila i fem timmar. Vi själva åt lite och tog själva en två timmar sömn i stugan. Efter då fyra timmar var det att ge hundarna vattensoppa och sedan påbörja sockningen och ta av täcken samt spänna för att hundarna i draglinan. När det var klart var det bara att sätta fast hemåt igen, en sådär 12 mil var det ju tillbaka också, var i alla fall tillbaka tjugo över sju. Så tog mig nästan ett dygn att köra 24 mil plus paus! Kan ju tillägga att jag höll på att somna så jag fick knyta fast mig i släden och förfrysa tårna/kroppen på vägen hem, men norrsken det såg jag. 
Väl tillbaka så tog jag av alla sockorna, gav dem mat och släppte in dem i buren igen. Tog upp kött tills imorgon och sedan gick jag in och la mig för att sova en stund, blev dock bara en timme men somnade lite till efter att jag ätit lite middag. Har bara kollat på film och vilat i sängen, gick ut en sväng för att ge hundarna mat samt skotta undan lite dynga.
Nu är ögonen väldigt tunga på mig så tror att jag somnar vilken sekund som helst!

fredag 24 februari 2012

Resan till Ajvak

Ja nu har jag varit i Ajvak också, ett ställe i ingenmansland! Resan började klockan halv ett i går middag och var i Ajvak runt sex tiden där tog vi en vila på en och en halv timme sedan var det att ta sig hemåt igen. Var i alla fall tillbaka klockan tio i tolv och då var det att ge hundarna lite snacks och sedan släppa in dem och ge dem mat. Resan tog lite mer än 11 timmar och var 12 mil lång, så var rätt så slut när jag var tillbaka så blev sängen med det samma och somnade så fort jag lagt huvudet på kudden.
Egentligen skulle vi inte kört till Ajvak igår utan hundarna skulle fått vila, men så blev det fint väder och det var bättre än att vi skulle köra i snön. Så på förmiddagen hjälpte jag först Petter att få ner en ko till ladugården och sedan var det att göra sig i ordning för avfärd, med mat och saker till hundarna.
Sen var det bara att sela på och ge sig iväg.

Idag har dem fått vila och jag har skärt en massa snacks, men måste skära mer då det kommer att gå åt mycket sånt nu. Fixade sedan med att skotta undan snön framför alla dörrarna i hundgården, men var som lönlöst då det kom en hel massa snö idag så får ändå göra det sen igen.
Men man kunde i alla fall öppna dörrarna lite lättare. Har inte hänt så mycket mer, gosade lite med valparna också, stora som små.

onsdag 22 februari 2012

Hård träning

Gick inte ut förens vi åtta idag och gav hundarna vattensoppa, så fick mig en liten sovmorgon som jag inte haft på en månad nu. Gav dem i alla fall vattensoppa och så ska vi ge alla hundarna axilur, mot parasiter, så började med det igår och så gjorde jag det idag med och ska fortsätta imorgon med sedan är det klart.
Städade när jag gett alla axiluren och sedan gick jag in och gjorde i ordning mig för träningen med hundarna, åt lite mat också innan jag gick ut igen.
Selade på de 10 hundarna jag ska köra hårdträning med nu de närmsta dagarna och begav mig uppåt på en 6,6 mils runda. Var tillbaka klockan sex så släppte in hundarna igen efter att dem fått lite vatten sedan gick jag själv in och åt då jag var rätt hungrig. Gick ut vi sju igen och gav dem jag kört lite snacks, ska sedan ut igen när Petter kommer tillbaka för att ge alla mat. Sen blir det nog sängen direkt för min del!

tisdag 21 februari 2012

Fullspäckat!

Har varit en full späckad helg! I lördags hade jag hand om en fikatur helt själv, det innebar att jag guidade en runda, ca 2 mil och så gjorde vi ett litet fika stopp där vi är kakor och macka. Fick också göra upp en eld för att koka kaffe. Allt gick bra och jag fick fart på elden trotts att det snöade och blåste. Dem som var med körde ett 6-spann tillsammans och så hade jag själv ett 6-spann men maten i släden. 
Senare på lördagen efter att jag matat och städat hos alla hundarna så tog vi med oss 30 hundar i lastbilen+släpet för att sedan bege oss till Arjeplog. Ett ställe där Petter brukar köra turister, så denna gången fick jag hänga med eftersom jag ska göra en körning där när Petter är och tävlar i Mars. 
När vi kom till Arjeplog tog vi ut alla hundarna så att dem fick kissa av sig, sedan fick vi en stuga att sova i. Torsten, en granne som också kör hundar var med, med sina hundar då det var ca 120 turister som skulle köra/åka hundspann och så hade han med sig sin handler och 2 till som hjälpte till. 
På söndagen var det att gå upp vi fem för att äta frukost och sedan gå till hundarna som sov i bilen och släppa ut dem samt ge dem vattensoppa, tog sedan in dem i bilen igen eftersom vi var tvungna att flytta allt närmre det stället vi skulle starta ifrån.
När vi parkerat som vi skulle stå var det att släppa ut hundarna igen och sedan ställa ut alla slädarna samt börja sela hundarna och sätta ut dem i spannen. Första gruppen med turister kom redan vi åtta och sedan rullade det på rätt bra, rundan tog ca en timme så när dem var borta så passade vi andra på att roa oss på bästa sätt. Det snöade hela söndagen men det hindrade inte oss från att åka bil på isen och sladda. Fanns bilar form av fyrhjuling nästan som sladdade bra på isen och när turisterna inte körde på isen, dem hade olika aktiviteter som dem gjorde, så sladdade vi på isen. Gymt kul var det!
Den sista turen var klar runt halv fem och då gav vi hundarna mat och släppte in dem i bilen och sedan gick vi till stugan för att själva göra oss lite mat, efter det så gick vi tillbaka till hundarna så att dem fick komma ut en sista gång innan det var dags att sova. Var helt slut efter den dagen, allt gick i ett och man kunde inte riktigt slappna av.
Samma sak gjorde vi på måndagen, körde turister men bilen den fick vila denna dagen och det var riktigt fint väder, solen sken och himlen var blå men det försvann mot eftermiddagen och det började snöa lite. Sista rundan hängde jag med så att jag känner igen spåret. Hade med mig kameran men hade visst glömt att sätt i kortet så det blev inga bilder, en irriterad och ledsen Bella blev det!
Packade in alla hundarna och sakerna och sedan begav vi oss tillbaka till Slussfors, där vi lastade ut alla och släppte in dem i burarna igen, sedan gav jag dem mat och gick in och la mig i sängen där jag somnade rätt fort.
Det var min helg det!

fredag 17 februari 2012

Vovar

Här kommer lite bilder på hundarna, tog dem för några dagar sedan när det bara var valparna och de hundarna jag tränade hemma.