fredag 30 september 2011

Mycket gjort

Idag har det hänt mycket eller inte så faktiskt men vi hade något att göra hela dagen. Först gav vi hundarna vattensoppa och sedan var det att vänta i två timmar innan Moa körde iväg med första spannet. Medan Moa var iväg med hundarna hjälpte Angela mig med det sista med fryshuset, som vi behövde hennes hjälp till. Så nu är det bara plåten kvar sedan är det helt klart, bara för elektriken och frysgubben att komma.
Jag hann med att skrapa skit inne hos hundarna innan Moa kom tillbaka och när hon gjort det gick vi in till Angela och Petter och åt lite mat efter som dem hade över och så ska dem till Kiruna i helgen på någon mässa eller nått.
När vi ätit var det ut igen och köra de två sista spannen, jag tog ett och Moa ett. Har bara en fyrhjuling så Moa fick ta Trollcarten med tio hundar och jag körde fyrhjulingen med fjorton hundar. Vi byttes efter halva vägen så att vi båda fick testa på av båda, inte för att det spelar någon roll men lite omväxling gör ju inget.
Gick i alla fall riktigt bra, vi hade ju bara dem snälla hundarna kvar bara ett fåtal som inte ville vara snälla.
Sedan har vi inte gjort så mycket mer, hjälpte Markus att få in en kviga i ladugården, men jag tröttnade efter som den bara sprang runt och ville inte vara med så jag gick och matade hundarna istället. Sedan diskade jag matlådorna och då hade de fått in kvigan, så jag gick in och åt lite mat och sedan bakade vi en kladdkaka.
Nu har jag nyss tagit ut den och ska gå och duscha sedan blir det kladdkakeätning och sovdags.

 

torsdag 29 september 2011

Skoskav

Var ute och gick i två timmar idag, var rastlös och så var jag ledig också så passade på att ge mig ut. Var riktigt härligt även om det regnade lite, men solen tittade fram lite på hemvägen. Tog med med kameran och slutade med att jag fick med mig några bilder hem. Fick skoskav också, så nu har jag fina blåsor på hälarna, dumma skor!














tisdag 27 september 2011

Vilodag

Hundarna fick vila idag med, men jag fick jobb så det räckte. Började med att ge alla hundarna vattensoppa som innehåller ljummet vatten och kött. Sedan tog jag Bruna på en promenad och efter det var det valparnas tur. Första gången dem gick i koppel och dem tyckte det var riktigt kul, sprang runt benen och hoppade runt i gräset.
Efter det tog jag en paus och gick in och åt lite mat, sedan var det ut igen och ge hundarna mat och vatten samt skrapa skit.
När det var klart så jobbade jag lite med taket som ska vara över fryshuset, fick hämta plankor och så spikade jag fast dem där de skulle vara sedan. Gick snabbt och lätt, tog sedan Bruna på en runda igen innan hon fick hoppa in i buren i garaget där hon tillfälligt bor numera tills örat har läkt.
Sedan var min jobbar dag slut, har varit på möte nu och matat valparna en sista gång. Senare ska jag ut med bruna igen innan det blir dags för sängen.



måndag 26 september 2011

En slapp jobbar dag

Har varit en slapp dag idag, hundarna har fått vila och det har inte funnits sådär jätte mycket att göra. Men vi klippte klorna på dem små och så har vi lagt in ny träull i kojorna hos alla hundarna och medans jag gjorde det så körde Moa valparna. Sedan tog vi en paus och efter det gav Moa hundarna mat så klättrade jag upp på fryshuset och spikade fast lite reglar som takplåten ska ligga på. Sen var det inte mer att göra så vi avslutade dagen där.
Fick våra vinterkläder idag med så dem har vi provat och allt passade så vi slipper skicka tillbaka och hålla på. Kommer vara super snygga!
Hade ett långt möte också så nu är det snart dags för sängen :)

Så här kommer jag att se ut i vinter ;)

söndag 25 september 2011

En mindre händelserik dag

Såg snö på backen igår när jag körde första spannet, fast inte förens jag kommit lite högre upp. Helt sjukt, i september är det snö och den ligger på backen. Var dessutom kallt och så regnade det också så blev extra kallt.
Körde två spann så tog Moa ett och valpspannet. Går riktigt bra med valparna, dem tycker det är jätte kul och drar som bara den. Kör ca 3 km med dem och de gamla hundarna som inte orkar så mycket mer längre.
Började även med taket som ska vara över fryshuset, började inte så bra kan man väl säga. Sågade som vi sa att vi skulle, men så ändrade chefen sig så brädorna vi sågat blev förkorta så vi fick börja om från början och såga nya med nya mått. Men det ordnade sig och vi fick upp en del av brädorna där dem skulle vara.

Idag är jag ledig och är helt täppt i näsa, hoppas bara det stannar på denna nivån så jag slipper att vara sjuk. Har med andra ord inte gjort så mycket idag, vilat och kollat på film för att vara pigg tills imorgon då det väntar jobb.

fredag 23 september 2011

En dag med lite tur

Har man tur eller? Hann köra alla tre spannen innan det började regna, kom bara några droppar då och då men började inte regna på riktigt förens jag var tillbaka med det sista spannen. 
Tar ju hela dagen att köra så har inte hunnit med mycket mer än det och att mata och skrapa skit. Var hos veterinären också för att två hundar hade rykt ihop, Frida och Bruna som dem heter bor tillsammans och det måste hänt när jag var ute med ett annat spann. Brunas ena öra hade delat på sig, så märkte det när jag skulle träna henne när jag såg att hela hon närstan var täckt med blod. 
Så blev en tripp till veterinären för att sy ihop det, och det gick bra. Nu ligger hon inne i garaget i en bur eftersom hon inte kan vara ute med tratt för hon kommer inte in i kojan med tratten på. Ska gå ut och rasta henne i regnet nu innan jag ska sova. 

torsdag 22 september 2011

:)

Körde alla spannen som vanligt, tog ett varsitt sedan körde Moa det tredje och jag tog valpspannet. Gick väldigt bra och jag testade en ny ledarhund i "mitt" spann som jag har hand om kan man säga. Dem gick där de skulle och var väldigt lydiga, lämmlarna börjar försvinna mer och mer eller man ser dem inte lika mycket längre som man gjorde innan.
Hann bli klara med alla hundarna innan regnet kom och det kan jag säga att det var skönt, att köra i regn är ju inte det bästa! Har regnat sedan dess och kommer förmodligen att fortsätta, men imorgon bitti ska det inte regna i alla fall inte så mycket så får hoppas på att det stämmer så jag inte behöver köra i det.
Diskade massa med hinkar idag, som det varit mjölk i. Vi ska ha dem till att blanda vattensopan i sen  när vi ska börja ge hundarna det.
Har annars varit en lugn dag och det kommer det att fortsätta att vara, ska kolla på Bonde Söker Fru eftersom jag missade det igår.


måndag 19 september 2011

Molnigt och regn

Var bara till att klä på sig alla vinterkläder igen och ut i kylan, var dessutom molnigt så det var ingen sol som värmde en idag. Fick hacka is i vattenskålarna idag igen, snart ska vi börja att ge dem vattensoppa innan vi kör, är en blandning av varmt vatten, kött och torrfoder, fast mest vatten då. Köttet och fodret är bara för att vattnet ska smaka och så att de får i sig all vätska och inte lämnar något.
Körde alla tre spannen och var då inte klar förens vid fyra, men det gjorde inte mig något. Man har ju något att göra istället för att sitta inne i stuga och mögla är man ute i den härliga naturen och den friska luften. Men är rätt trött nu så blir nog att lägga sig tidigt så man får i sig lite sömn.
Nu har det börjat att regna med, jag som trodde det var över men jag hade visst fel. Har i alla fall haft underbara höst dagar, så kunde det inte fortsatt?

söndag 18 september 2011

Minusgrader

Var minusgrader idag när vi gick upp, så va till att ta på sig termobyxor, halsduk, tjocka vantar, raggsockar, underställ, fliströjan, kängorna och den tjocka jackan. Sen var det ut i kylan och hacka bort all is i vattenskålarna och sen bar det iväg med hundarna. Men kylan varade inte så länge eftersom solen kom fram rätt fort och den värmde uppe fort så slapp frysa när jag körde. Man blir rätt varm när man ska sela på alla hundarna och den värmen varade fram tills det att solen kom fram.
Körde två spann idag och det är det ända jag har hunnit med, Moa körde ett spann och så körde hon valparna också. Vid fyra matade vi alla och sen gick vi och hämtade lite saker som är till nacklinorna och selarna hos Torsten och Peggy.
Nu har vi kommit tillbaka och snart är det dags för vårt dagliga möte, sen blir det nog film och lite chill.

fredag 16 september 2011

En bra dag

Perfekt träningsväder idag, så kunde köra all tre spannen som planerat. Var verkligen en helt underbar dag idag, ett riktigt mysigt höstväder där solen tittade fram lite då och då och man blev rosig om kinderna när det blåste så att löven flög av träden. Var samma härliga väder igår som idag och det tackar man inte nej till när man bara sett regn vecka efter vecka.
Jobbade tillsammans med Moa idag men hon åkte till Kiruna för att hämta hem Tussa, som har parats, så jag fick köra alla spannen men det tackade jag inte nej till, var verkligen super mysigt att köra idag.
Var inte färdig fören klockan fyra med alla spannen, så gick in då och åt lite mat och sen var det ut vid fem för att mata alla samt städa och vattna. Diskade sedan matlådorna och så har jag tagit mig en varm dusch. Nu ska jag pusta ut i sängen, sen är det väl dags att sova.

Höstens alla färger

onsdag 14 september 2011

Bakdagen

Idag fick alla hundarna vila, så fick sovmorgon till klockan nio. Gick ut och matade hundarna och jobbade lite med fryshuset sedan gick vi in i Angelas och Petters hus och så bakade vi i massor. Bakade ca 100 bullar, tre ostkakor och en plåt bröd, tog sin lilla tid en hel dag nästan i alla fall.
Var en mycket bra dag med andra ord, så mycket har man inte behövt göra på hela tiden jag har varit här, inte illa!
Åkte och fiskade efter mötet, men ingen var så taggad på det så blev ingen lång tur och ingen fisk blev det heller, börjar bli lite sent på året för firren att nappa.
Snart blir det att kolla på Bonde säker fru och sen kanske man ska läsa lite, sen blir det i alla fall att sova.

Bilder från i måndags


En vilopaus

En vilopaus

En vilopaus


tisdag 13 september 2011

Ännu en jobb dag

Skulle egentligen varit ledig idag, men Moa skulle till tandläkaren så jag fick hoppa in i stället. Får i alla fall ledigt både på torsdag och lördag.
Körde ett spann idag i det duggande regnet, sedan försökte jag mig på att städa fryhuset men det ville inte bli ren så jag gav upp och matade hundarna istället. Har inte gjort mer idag, i alla fall inte jobbat. Var i ladugården nu på kvällen för att vi hade så tråkigt, så vi gick dit och kammade lite kor så nu är att riktigt rena och fina. Vissa fick vi raka eftersom dem hade mycket skit på sig, men det gjorde Petter så kammade vi bort det som gick.
Har sedan kollat på Idol och nu ska jag väl sova så jag orkar med att jobba imorgon. 

söndag 11 september 2011

Växlande väder, höst kanske?

Båda jobbade igår så vi körde ett varsitt spann, bestämde dagen innan att vi skulle köra på eftermiddagen då det skulle regna på förmiddagen. Så det blev en liten sovmorgon, gick upp vid nio, skönt må jag lova! Men ute var det inget regn och det var inte varmt så vi bestämde oss för att köra ändå, för vi trodde att det skulle börja regna senare och vi ville inte köra i regnet. Vill ju helst undvika det så gott det går.
Gjorde i alla fall i ordning hundarna, jag började och när jag kommit halvvägs och är på väg tillbaka, ja då självklart ska det börja regna så man blev lika blöt som vanligt. Men vi hann i alla fall att köra hundar för det hade inte gått att göra på eftermiddagen då det regnade konstant hela tiden i princip.
Jobbade sedan med fryshuset, satte fast och redde ut kablar och så hann vi med att sätta upp lampan där den sak sitta. Så nu är det bara att städa ur den och silikona lite till, sen kan elektriken och frysgubben komma och göra resten. Efter det är det äntligen klart och det är verkligen inte lätt att bygga ett fryshus så jag råder er att inte göra det, i alla fall inte utan beskrivning.

Idag jobbade jag själv, körde då två spann som tog mig hela dagen typ, nej men fyra timmar i alla fall. Hade i alla fall tur med vädret, var jätte fint och soligt och klart ett sådant där riktigt härligt höstväder. Men sedan efter att jag var klar med allt och skulle ta en rast så började det mulna på och efter en stund började det regna, klockan var väl ca halv två när jag var inne. Självklart så ska det regna var eviga dag, men men det är väl så det är, det är ju trotts allt höst. Är glad att jag hann med att köra två spann innan det började att regna, var för varmt att köra det tredje annars hade jag kört det med.
Hoppas på finare väder imorgon, men man ska ju inte hoppas på för mycket.

fredag 9 september 2011

Det finns inget att säga

Finns verkligen inget att säga, inget som är roligt nog att läsa om, men ni får ta del av det i alla fall. 

Det är verkligen sorgligt hur mycket det kan regna, har hållit på att regna konstant i över en vecka snart. Allt blir blött, man själv, vägarna, hundarna, ja allt. Det blir inget kul att köra och det tar bara skada på hundarna också.
Igår jobbade vi som vanligt, vi körde ett varsitt spann och sedan var det inget mer den dagen.
Idag var jag ledig och har verkligen inte gjort något, man blir verkligen helt död när det regnar så här mycket och har verkligen ingen lust att göra något eller just det, det finns ju inget att göra, ha!
Bakade en blåbärspaj som blev helt okej och så har jag tagit en varm härlig dusch. Ska nu ta en bok och kurra ner mig i sängen och vänta tills jag kan kolla på Idol på datorn.

onsdag 7 september 2011

Det grå och blöta kommer närmre och närmre

Lika händelserikt som vanligt, verkligen inget som har hänt eller jo det har regnat. Det är väl den stora nyheten som jag kan erbjuda. Det vill liksom inte sluta utan det kommer bara mer och mer, man börjar bli trött på det för det är inte kul att vara dygnsur hela tiden, dag ut och dag in.
Körde ett spann, mer hann jag inte då det började regna. Gick in och värmde mig och råkade somna men hade ställt alarm så det var bara upp ur den varma goa sängen och ut i regnet för att mata hundar och skrapa skit. Passade på att silikona fryshuset invändigt så är inte så mycket kvar nu, ska silikona resten imorgon och så ska vi se om vi inte kan reda ut lite sladdar och sätta fast dem på rätt ställe.
Nu är det snart Bonde söker fru, som jag ska försöka se på datorn annars blir det att kolla på det sen när det gått på Tv:n.

tisdag 6 september 2011

Efter regn kommer solsken?

Dagen började med regn, blev att vi gick ut ändå och körde alla tre spannen i typ ösregn. Så det var på med regnkläderna och ut i kylan, nej så kallt var det inte men det var blött och man var helt dygnsur när man kom tillbaka. Moa körde två spann och jag skrapade skit samt tvättade lite selar och sockar, och så sprejade jag blåfärg på de hundar som hade skavsår i armhålorna, är för att det ska läka fortare eller nått.
Sen gick jag in och bytte till torra kläder och så värmde jag mig lite. Efter ett tag så¨matade vi hundarna och sedan slutade vi för dagen.
Dagen avslutades med en fika inne hos Petter och Angela, Petter fyller visst år idag. Snart blir det sängen då jag ska upp tidigt och köra ett spann innan det börjar regna för mycket.

Vår fina skyllt!

måndag 5 september 2011

Hela min dag i en punkt

Började dagen med en sovmorgon, gick upp och klädde på mig sedan vandrade jag ut i skogen för att plocka blåbär men självklart fanns där inga så gick hem och satte på en film, somnade nästan men då ringde pappa, pratade med honom, åt sedan lite flingor och kollade på lite mer film, men slutade kolla då vi drog till Storuman för att handla mat som räcker i ett år framöver skulle jag tro, är tillbaka, snart möte och sen ska jag väl kolla klart på filmen, efter det vet jag inte vad som händer men antagligen går jag och lägger mig.

Förövrigt så hade vi en mus i vårt hus igår, stängde in den på toan och så släppte vi in katten vilket resulterade en fångad mus fast vi fick döda musen till den först:



söndag 4 september 2011

Ingen Händelserik Dag

Duggade idag när vi var ute med hundarna så man blev helt blöt och kall. Så när vi kommit tillbaka från rundan så gick vi in och värmde oss. När vi fått tillbaka känseln i kroppen som tog ett bra tag, så gick vi ut och matade samt skrapade skit. När vi klara så städade vi ut en frysbox som var tom, sen har det verkligen inte hänt något alls eller jo vi har tagit ut vår kyl i köket för vi ska få en ny, äntligen! Ska få Roland och Ingrids (Petters föräldrar) gamla då de har köpt ny och vi ville ha en större då vi bara har en kyl och ett litet hål till frys i. Så nu ska vi få både kyl och frys så slipper vi ha frysvaror inne hos Petter och Angela.

lördag 3 september 2011

Var uppehåll igår så det blev att vi fiskade, men det blev ingen fisk för mig men självklart så fick Markus sig en fisk. Var på ett nytt ställe och det var väldigt stenigt och jag fastnade hela tiden med kroken i en sten eller något annat så jag gav upp och började meta med det istället men det gick inget bra.

Idag tränade jag ett spann bara och det gick mycket bra, inga lämmlar som förstörde och man satt med ro på fyrhjulignen. Var helt dimmigt idag så man såg inte långt på vägen och bergen var försvunna i dimman, lite härligt faktiskt men det börjar bli kallare på morgonen nu så man får ha på sig lite mer kläder på sig eller i alla fall ett par tjockare handskar.
När jag kommit tillbaka tog jag av selar och kollade tassarna så att det inte var några som hade skavsår sedan släppte jag in dem i hundgårdarna och efter det så gav jag Isa medicin, hon får antibiotika och ska ha det några dagar till. Av maskade de små valparna och Elli (mamman), sen städade jag och la in lite träull till dem som saknade i sina kojor. Efter städningen så matade jag och sedan släppte jag in Elim till Lady, dem parades så om allt går som det ska så kommer Lady att få valpar i November. Sen har vi Tussa som är i Kiruna och paras så då kommer hon att få samtidigt som Lady ungefär, så det kommer bli många valpar i November.



fredag 2 september 2011

Valpträning

Tränade ett varit spann idag, blev den långa vägen så vi slapp den jobbiga och smutsiga vägen. När vi var tillbaka så tränade vi valparna Isa och Moa för första gången, gick mycket bra faktiskt. Ingen som drog bakåt utan de gick fint framåt och det flöt på bra, körde med en valp i taget och varje spann tog väl 10 minuter så det var ingen lång sträcka. Men det ska det ju inte vara för dem ska ju vänja sig nu och lära sig börja dra. 
Det blev Moa som fick köra så jag stod och tittade på och sprang lite jämte i början då Slim, ledarhunden, inte ville samarbeta med oss utan ville bara tillbaka till hundgården igen. 
Byggde vidare på fryshuset sedan och nu är det snart klart, har satt dit dörren så det är bara att täppa igen med silikon i mellan springorna sen är det klart. 
Ikväll har vi bestämt att vi åker och fiskar om det inte börjar regnar eller om mötet dra iväg så det blir försent.





torsdag 1 september 2011

September

Den första september idag då och jag inviger det med att jag är ledig. Har varit en slapp dag med lite filmtittande och så. Vädret var rätt dåligt i förmiddags så var inte på humör att göra något, men sen framåt eftermiddagen kom solen fram och det har verkligen varit en fantastisk eftermiddag/kväll.
Imorgon är det jobb igen så blir att lägga sig tidigt, men först fundera jag på om man skulle gå en runda eller kanske läsa lite, återstå och se helt enkelt.