onsdag 28 mars 2012

Arjeplog igen

Varit i Arjeplog igen, denna gången på ett nytt ställe och en ny typ av körning blev det med. Var där BMW test kör sina bilar. Så det började med en liten fotografering när vi kom dit och som tur var hamnade inte jag på bild! Hade med oss ett spann på fem hundar, så Petter körde tillbaka dem igen när det var klart och då tog vi ut de andra hundarna samt började sätta ut dem i spannen. Fick vänta en hel timme innan dem första turisterna kom, dem hade visst ändrat i tiderna, så där stod vi med alla hundarna klara för avfärd. Men det stod snällt och tyst, bara några få som inte kunde vara stilla hela tiden.
Men turisterna kom i alla fall och dem fick köra själva med 4 hundar och så körde dem en liten runda på 5-10 min. Det rullade på rätt bra och var klara med allt klockan fyra, sedan var vi tillbaka klockan sex och då var det ut med hundar och mata + städa.
Sedan har jag städat lite i stugan och satt ihop sängarna så att det blev en våningsäng som det var när jag kom hit. Nu ska jag sova!

tisdag 27 mars 2012

Lugnt

Har varit väldigt lugnt de senaste tre dagarna. I söndags packade jag ut bilen efter att ha varit i Arjeplog i lördags. Sen städade och matade jag bara. Måndags så städade jag och matade och så hängde jag med Petter på släden när han körde valparna.
Idag har jag kört två spann, ett 11 och ett 10, upp till Magasjöstugan. Tog hela dagen och snart ska jag ut och mata alla hundarna. 
På torsdag kommer Pappa, syster och kusin upp hit för att få hem lilla mig. Så på lördag är resan slut här uppe och jag startar en ny hemma! Så blir till att tvätta och städa innan dem kommer hit.

lördag 24 mars 2012

Arjeplog

Var turistkörning i Arjeplog idag, så i fredags efter fikaturen så fick jag packa bilen och förbereda med slädar, skulle ha sex stycken så fick låna två från Torsten då vi bara hade fyra.
På morgonen så var det att vattna och lasta upp fyra slädar på släpet och sedan vid halv tio så började vi att lasta alla 37 hundar in i bilen och i släpet. Åkte in två slädar i bilen när alla hundarna var inne där som skulle va där, sedan åkte släpvagnen på och efter det begav vi oss till Arjeplog.
Stannade till på ett ställe och kollade runt lite då vi ska ha en körning där på onsdag, så Petter ville se hur det såg ut. Runt halv två var det att ställa ut slädar och börja sela på, men vi var lite sena då det tog ganska lång tid på det andra stället men det var ingen panik. Gästerna fick hjälpa till att få ut hundarna och det uppskattade de. Var väldigt dåligt väder, snöade/regnade hela rundan så jag var helt genom blöt, inte alls kul! Frös också då jag satt i släden hela tiden och rörde inte så mycket på mig. Gick väldigt tungt då det kvar kramsnö och inget bra att köra i, men turisterna var glad för det och det var lätt att prata med dem då de pratade engelska så på så sätt var det en bra tur.
Var tillbaka igen vid halv sex då turen var på tre timmar, så var till att stoppa in alla hundarna och sätta sig i bilen och åka hem. Gav dem lite snacks innan dem blev in stoppade. Både jag och Petter ville inte dra ut på tiden så gick rätt fort.
Var väl hemma igen runt halv nio/ nio och då var det att släppa in alla hundarna och sedan matade jag dem.
Därefter gick jag in och tog av mig alla blöta saker och gick och la mig.

fredag 23 mars 2012

Fikatur

Fikaturen som egentligen skulle ha varit igår, blev fram flyttad tills idag istället. Så vid åtta kom gästerna och då blev det lite prat och förklaringar sedan selade vi på och åkte iväg. Petter körde en turistsläde med 14 hundar och 4 personer på, sedan kom ett 6-spann med två personer och sedan körde jag ett 12-spann med tre personer på. Turen gick jätte bra, Petter välte två gånger, men det var för att dem inte lutade sig rätt och sedan kom han ut i djupsnön med ena meden och då är det inte lätt när man har personer med också. Jag klarade mig utan att trilla!
Dem tyckte i alla fall det var roligt, synd bara att vädret inte var så fint men det snöade i alla fall inte. Har piggnat till lite också, men hostan är fortfarande besvärlig. Det hjälper nog att vara ute och få frisk luft när man håller på att bli sjuk. Nu blir det en lugn fredag, imorgon blir det körning i Arjeplog så måste se till att vara pigg till det!

onsdag 21 mars 2012

Dagstur till Magasjöstugan

Idag var det ett gäng på 7 personer som kom hit och skulle åka/köra lite släde. Det blev en dagstur, då man åker upp till Magasjöstugan och äter en lunch där sedan kör man hem igen.
Så dem kom vi nio och innan dess hade jag vattnat och ställt i ordning allt så att det var klart. Dem lånade kläder så när dem hade satt på sig overaller och stövlar så var det förklaring om körning och sedan började selningen.
Blir alltid så rörig i hundgården när det är så mycket personer och hundar på samma gång, dessutom så kunde inte turisterna svenska så var inte så lätt att prata med dem. Om man hade kunnat ryska hade det gått betydligt bättre!
Men vi kom iväg och jag va dö som en gris eftersom jag också håller på att bli förkyld, låter som en kråka och mina lungor spyr jag nog snart upp så som jag hostar. Behövde i alla fall inte köra utan jag åkte på turistsläden som Petter körde sedan var det fyra spann efter oss.
Vid Magasjöstugan var det då lunch, så parkerade alla hundarna och tog bort draglinorna så att dem kunde lägga sig ner och ta det lugnt. Jag dukade fram medan Petter lagade maten, klyftpotatis och renskav eller älgskav kanske det va.
Sen när vi kom hem så fick jag ta hand om hundarna och så städade jag, sedan gick jag in en stund så jag kunde andas ut lite och sedan gick jag ut och gav alla mat.
Nu har jag kommit in igen och ska ta det lugnt resten av kvällen så att jag inte får någon feber, imorgon är det visst ännu en tur men det var bara en fikatur så inte så farligt.

måndag 19 mars 2012

Bilder Och Lite Text

Petter kom hem igår natt, så idag har jag hälsat på alla hundarna som varit borta och så har jag plockat ut allt ur bilen och hängt upp det som var fuktigt. Sedan har jag städat och matat. Annars har det inte hänt mycket mer.

Lägger upp lite bilder jag tog här om dagen så att det inte blir ett allt för meningslöst inlägg.



söndag 18 mars 2012

Blandad Dag

Fick en liten sovmorgon till åtta idag, så gick direkt ut och gav hundarna vattensoppa. Gick sedan in igen och åt frukost och sedan var det ut igen och plocka ur bilen från alla sakerna som vi hade i Arjeplog, sedan tog jag ut valparna på en liten träning. Städade och klippte lite klor på hundarna då dem var rätt långa, sedan gick ajg in och lagade lite mat till mig själv innan jag gick ut igen och gav hundarna mat.
Har varit en lugn dag och fint väder. Efter att jag matat hundarna så tog jag mig en dusch sedan tog jag med mig Molle och gick in.
Snart ska jag gå ut med honom en sista gång innan jag går och lägger mig.

Tänk vad små dem har varit
Dem växer fort

lördag 17 mars 2012

Körning i Arjeplog

Gick upp klockan halv fyra för att äta lite frukost och ta på mig kläder, sedan vi ca fyra gick jag ut och började jobba. Gav de äldsta och valparna vattensoppa, sedan plockade jag in det sista i bilen som skulle med till Arjeplog innan jag började lasta alla hundarna som skulle med. Efter som Petter är och tävlar och han hade lastbilen hade jag och Angela personbilen och släpet.
Vi fem var vi iväg mot Arjeplog och resan dit gick bra. När vi kom fram satte vi ut kättingar runt släpet och satte ut en stakeout, det är en lina med kättingar på så att man kan sätta fast hundarna eftersom alla inte får plats runt släpet. Efter att vi satt ut det började vi med att ta ut hundarna så att dem fick röra på sig lite, gav dem också vattensoppa och sedan började vi med att göra i ordning slädarna.
Några från Torsten var också men och hjälpte till med några av hans hundar eftersom vi inte hade tillräckligt.
Började sedan att sätta ut hundarna och sedan kvart över nio så var första gänget på plats. Turen var två timmar och det var jag som guidade så hängde Sabrina eller Christian med i släden så att dem kunde springa bak och hjälpa turisterna om det hände något.
Första rundan gick bra tycker jag, bara det att det fanns ingen riktig vändning så den blev den mest jobbigaste biten. Men det gick bra och ingen kom till skada, det var två som välte också men dem höll fast i släden och allt gick bra där med.
Andra rundan gick med bra men vändningen blev helt kaos, skulle göra en bra vändning och i snön så såg det ut som skotrar hade kört där så började på att köra in där för att följa det men det visade sig att det inte var det. Så vi kom ut i snön som inte var någon snö utan typ skare och under det fanns det 10 cm av vatten och sedan kom isen, så hela vändningen blev kaos. Men vände det gjorde vi och tillbaka det kom vi.
Var bara två rundor så lastade in alla hundarna och packade ihop allt och sedan åkte vi hem igen. När vi kom hem lastade jag av hundarna och sedan matade jag alla och efter det tog jag med mig Molle in och la mig i sängen.

fredag 16 mars 2012

Fridfullt

Har varit lugna dagar nu det senaste. Var ledig i onsdag så tog mig en 2 timmars promenad, solen försvann och då försvann jag in också. Igår pysslade jag med saker som skulle göras i hundgården, gjorde fler draglinor och så sopade jag av golvet i garaget. Hjälpte också till med att få ner en ko som skulle kalva.
Idag har det också varit lugnt, har gjort nacklinor som jag ska fortsätta att göra, har packat allt som ska med till Arjeplog och kopplat på släpvagnen på bilen samt backat bak det så att det går snabbare att få in hundarna.
Ska köra turister imorgon nämligen och blir till att gå upp tidigt så då har jag förberett allt.
Har också städat och haft ute några hundar så att dem har fått röra på sig lite.
Snart ska jag ut och mata.

tisdag 13 mars 2012

Tränat valparna

Idag har det varit rätt lugnt, började med att ge vattensoppa och sedan tog jag det lugnt fram till elva då körde jag familjens packning till busshållsplatsen så att dem skulle slippa dra allt i snön. 
Gick in och gjorde mig lite tacos, det var länge sedan. Sedan gick jag ut och körde alla valparna 3 km och efter en stund matade jag alla. 
Nu har jag duschat och tagit in Molle. Ska nog kolla på film eller läsa en bok sedan ska jag sova. Imorgon är jag ledig igen och det sägs att det ska vara fin väder så då hoppas jag på att jag och kameran tar en riktigt lång promenad från morgon till kväll!

måndag 12 mars 2012

Inte som planerat

Kom en familj hit igår som skulle på en tvådagars tur, men Angela som skulle guida dem blev sjuk. Jag skulle köra skorten upp till stugan där man sover för att få upp alle grejer. Men eftersom Angela blev sjuk så fick vi ställa in tvådagars turen och så guidade jag dem på en fikatur istället.
Gick helt okej, men det blåste något fruktansvärt att det var svårt att köra. Man kör på en sjö och där fanns det knappt något spår, mina ledarhundar ville inte gå och sökte sig bara upp mot land så jag fick springa farm, dra dem rätt och fortsätta att gå på spåret så att dem skulle hitta och gå rätt. Men när mina spår tog slut så var det samma sak igen, jag sprang fram drog dem till rätta och gick upp ett nytt spår.
Tillslut ringde jag efter hjälp för så tänkte jag inte hålla på, så vi stannade och fikade medan vi väntade på att en kom med skoter och körde upp spåret åt oss. Så sedan kunde vi köra hem igen utan några problem.
Familjen var i alla fall nöjd och glad och dem hade haft det trevligt så det var ju tur det!
När vi kom tillbaka och släppt in hundarna gick jag in och åt lite, matade hundarna och sedan gick jag in till Angela och lagade lite mat. Var sedan och hämtade molle och nu tar jag det lugnt.

söndag 11 mars 2012

Regn

Idag har hundarna fått vila och jag har förberett inför två dagars turen som är nu på måndag-tisdag. Så har gjort i ordning slädar och packat lite täcken. Städat hos hundarna och ätit mat har jag gjort. Var sedan och mötte upp dem som ska vara med på turen, var en familj på fem stycken.
Matade hundarna och nu tar jag det bara lugnt. Så har varit en väldigt lugn dag och inget speciellt har hänt.
Dessutom så har det regnat idag, lite annorlunda väder är det.

lördag 10 mars 2012

En bra ledig dag

Var ledig idag och den spännderades med Moa och Markus. Hade bara hand om vattningen, städningen och matningen.
Moa, jag och Markus tog skotrarna upp på fjällen fast vi körde inte riktigt så lång eftersom de snöade rätt mycket men på hemvägen så kom solen fram så stannade och fotade när Markus och Moa körde och lekte i snön. När vi kom tillbaka så matade jag hundarna och sedan gick jag in och bakade muffins, det var gott!
Sedan var jag inne och kolla på melodifestivalen inne hon Markus. Efter det gick jag och la mig för att sova.

fredag 9 mars 2012

Träning

Tränade vovar idag, Angela hjälpte mig också så vi tog ett varsitt spann och så hade vi med oss lite saker som vi lämnade vid stugan. Ska ha en två dagars tur nu på måndag till tisdag, så för att slippa ta upp allt på en och samma dag så tar vi lite åt gången. Man kör ju ändå där förbi när man tränar hundarna så passar jätte bra att lämna saker samt hämta saker när man ändå tränar.
Kom iväg rätt sent då Angela gjorde ladugården och så åt vi lite mat innan också, men iväg kom vi och hem kom vi så det ska man vara glad för. Städade innan vi for så det var bara att mata sedan när vi var tillbaka.
Har varit ute med Molle en stund också och nu ska jag snart sova.

Molle som för tillfälligt bor inne hos mig 

tisdag 6 mars 2012

Ojoj

Har varit väldigt mycket att göra det senaste dagarna, därav inga uppdateringar. Men nu kommer det så bered er på att läsa lite!

Torsdag, fredag och lördag har bara varit förberedelse inför tävlingen så har inte tränat något med hundarna. Fredagen var jag i Storuman och handlade massa mat både till mig själv och till Petter, så hela dagen var jag typ i Storuman. Matade hundar och skottade dynga.
Lördagen så huggde vi en massa kött, blev fyra block som vi högg eller ja Petter högg det mesta och jag la allt i påsar och vägde det så att det var lika mycket i varje påse. Skar också en hel massa snacks också, närmare 50 påsar som skulle med, så ca 100 korvar sammanlagt.
Sprang också runt och fixade fram alla sakerna som skulle med och så plockade jag fram saker till söndagen.
Söndagen var det turistkörning i Arjeplog, så vattnade hundarna och plockade in det sista i bilen. Skulle inte vara där förens vid halv ett så hade lite tid på mig på morgonen att plocka i ordning det som jag inte hann på lördagen. Körde vid halv tio, tio och så var det bara att plocka ut och sela på hundarna när vi kom fram, ställa ut slädarna också klart.
Sen så kom turisterna, 7 stycken, och så förklarade Petter för dem och efter det så bar det iväg. Petter hade den stora turistsläden med sig så då åkte tre stycken på den och så var det två slädar efter med två personer i varje. Jag fick stå där bak med Petter första rundan. Sedan andra rundan så var det bara sex personer så då satt det bara två på turistsläden och då satte jag mig också där så att jag kunde ta lite kort. Var väldigt fint väder, solen var med oss hela dagen.
Efter den andra rundan selade vi av och plockade in alla hundarna i bilen igen och släpet som också var med och sedan åkte vi hemåt igen. Såg renar på vägen hem och jag hade faktiskt uppe kameran, så nu har jag både sätt och tagit kort på renar!
Måndagen var det att plocka in allt i bilen och plocka ut det vi hade i söndags. Det var den dagen, sprang som en yr höna mest kändes det som.
Idag, tisdag, har vi plockat in det sista som mat till dem själva, kläder, släden och hundarna. Sedan åkte dem iväg mot tävlingen. När dem åkt så selade jag på ett par hundar och gav mig iväg upp till Magasjöstugan och vände. Selade sedan av och gick in en stund, mötes sedan av en trevlig överraskning innan jag skulle ut och mata hundarna, Moa min arbetskamrat som slutade i Januari kom på besök :) Så har pratat av mig en del!
Ska äta nu och sedan in till Angela och passa Jesper medan hon gör ladugården, sedan ska jag kolla på Moas katter innan jag hämtar Molle för att sedan sova.
Molle är Malin och Lars hund, som är med Petter på tävlingen, som jag ska ta hand om nu de dagar de är borta.

Arjeplog