tisdag 31 januari 2012

Jobbet för mig själv

Jobbade själv idag och det kommer jag nu att få göra hela tiden, Moa har nämligen slutat så blir hard work för mig i fortsättningen. Körde ett spann idag och det gick ju inte felfritt denna gången, var nämligen så att jag råkade klippa pulpan på Lexie så att hon blödde rätt så mycket. Brukar ju sluta att blöda efter ett tag men det gjorde det inte på henne så jag fick göra en snygg vändslinga så att jag kunde vända spannet och köra hem igen för att byta hund. Så Petter hjälpte mig sedan att vända spannet så att jag kunde fortsätta att köra igen.
Körde upp till Magastugan där lämnade jag av lite grejer som vi ska ha till turerna, sedan städade jag i stugan innan jag åkte tillbaka igen.
Städade när jag var tillbaka och alla hundarna var i sina burar, sedan delade jag det stenhårda köttet och gick sedan in och åt lite mat innan jag gick ut igen och matade hundarna.

lördag 28 januari 2012

Turistkörning

Idag var jag med på den första riktiga turistkörningen för i år! Var uppe klockan kvart över fem, klädde på mig lite snabbt och åt lite frukost som jag knappt fick i mig då det är förtidigt för att äta. Sedan gick jag ut och ställde  i ordning det sista innan avfärd, hämtade vatten och lastade på alla hundarna i lastbilen. Sedan bar det av till Hemavan där turen höll till, lastade ut hundarna så att det fick komma ut och rasta sig, gav dem sedan vattensoppa och efter det så gjorde vi i ordning alla slädarna för avfärd. Selade sedan på alla hundarna och satte in dem i spannet så att det var klart när turisterna kom. Petter gick igenom allt vad dem skulle tänka på och hur man reglerade farten medan jag stod och försökte få tyst på alla hundarna, gick faktiskt väldigt bra. Därefter bar det i väg med första gruppen, var ingen lång runda men så att dem ändå fick känna på hur det är att köra släde.
Gav alla hundarna snacks och lite vattensoppa när vi var tillbaka där vi började, sedan väntade vi på nästa gäng och därefter var det iväg igen.
När sista turen var körd så var det att ge hundarna snacks och sedan var det att plocka in alla hundarna samt plocka in allt annat i bilen, sedan kunde vi fara hem. Plockade ut alla slädar och hundar när vi var tillbaka sedan gick jag själv in och åt mat innan jag begav mig ut igen för att mata de små liven som varit så duktiga idag.
Var faktiskt väldigt mysigt väder, solen tittade fram ibland och det snöade lite lätt också, kameran fick dock inte hänga med och det ångrar jag lite nu men det kommer väl fler tillfällen.

fredag 27 januari 2012

Slappdag

Även idag har det varit en slapp dag, började med vattningen och sedan började vi plocka i ordning saker som ska med imorgon. Imorgon är det nämligen en turist körning i Hemavan så jag och Petter ska åka på, den är förbokad sedan innan.
Så var till att göra i ordning slädar, ta med massa täcken och sockar med mera, med mera. När vi kände och ganska så klara gick vi in och åt lite lunch, behöver verkligen handla också för man har ju inget, men vi kunde i alla fall skrapa fram till en skinksås och pasta. Sedan var det ut igen och köra lite valpar och fortsätta med packningen inför imorgon.
Fick kvällsmat inne hos Petter och Angela, och sedan fick vi lära oss att slipa till undersidan på släden så att den ska glida bättre i snön.
Tog mig sedan en varm dusch och nu har jag hamnat framför datorn, igen. Ska snart sova för imorgon blir det en tidig och lång dag.

torsdag 26 januari 2012

Mycket litet inlägg

Jobbar på som vanligt! Var en lugn dag så har inte hänt så mycket, jag och Moa körde ett varsitt spann 2 mil och det gick alldeles utmärkt, inga bekymmer. Skönt med lite lugnare dagar ibland så allt inte bara går i ett hela tiden utan man kan få lugna ner sig lite.
Innan vi stack iväg med spannen så bar vi in allt kött i frysen eftersom det hade kommit nytt, sedan bar vi oss iväg och när vi var tillbaka släppte vi in hundarna och gick in och åt lite mat.
Så sen var det bara att städa och mata kvar, sedan var denna dagen slut men det kommer en ny i morgon med nya uppdrag.

tisdag 24 januari 2012

Bilder

Eftersom jag varit ledig idag, så har det inte hänt så mycket. Var ute och fotade för solen tittade fram i typ två sekunder, men hann ta bilder på den och efter det gav jag mig iväg på en liten runda som jag smått ångrar. Glömde ju att ta på mig långisarna och att gå i -20 gjorde så att mina lår förfrös sig!

Bjuder på lite bilder från dagen i alla fall













måndag 23 januari 2012

En lång dag

Idag har det varit en lång dag, den började vid sju och slutade vid tio. Gav hundarna vattensoppa på morgonen och sen skulle vi vänta på att posten skulle komma med ett paket, men sedan låg det visst i postlådan så jag gick och hämtade det. Vi, jag och Moa, väntade med att köra till Petter hade gett sig i väg med sitt spann då han skulle köra långt och så skulle han köra dubbelpass. I alla fall så gjorde vi nacklinor medans vi väntade och kom där med inte iväg förens vid två. Så tillbaka var vi vid ca halv sex och när alla hundarna kommit in i sin bur så städade jag och Moa delade på det frusna köttet, så när det var klart så matade vi. Därefter ringde Petter oss och ville att vi skulle komma upp till Magastugan för att hämta en hund, ett ställe där han stannat för att vila. Så vi gick in och åt lite sedan tog vi skotern och hämtade hunden, efter det fick den lite mat och så var vi ute med Bruna, som bor i garaget nu mera, innan vi gick in.
Nu har jag krypit ner i sängen och ska väl snart sova, mina ögon säger så i alla fall.

söndag 22 januari 2012

Lördag+Söndag

Fick jobba igår, lördags, då 8 hundar skulle gå längre och Moa hann inte köra dem i fredags. Jag var ledig i fredag för att min lilla familj som var här och hälsade på skulle vandra hemåt till Halland/Småland och jag ville då spendera dem sista timmarna med dem.
Så då jobbade jag igår, så körde 66 km och det tog mig 5 timmar och 45 minuter! Kändes inte så långt, men ändå kändes det långt. Det var blåsigt men jag frös inte allt för mycket, lite om fötterna på vägen tillbaka men höll kvar värmen genom att vicka lite på dem så det gick bra. Alla hundarna var super duktiga och stod stilla när jag stannade för att ge dem snacks eller skulle rätta till någon lina som var virad runt stamlinan, så slapp hoppa upp på en släde i farten. Hade ju rätt bra ankarfäste också så det var inte så stora problem.
Var tillbaka vid halv fem och då gav jag dem vattensoppa, sedan städade jag i boxarna och efter det så delade jag det frusna köttet för att sedan matade hundarna jag körde och de som inte sprungit. Petter matade sina hundar själv, han och (Merlin) hade varit ute ute och kört fast dem startade senare så dem kom tillbaka senare, så jag behövde inte göra det. Men hjälpte (Merlin) att mata de hundar hon kör så att dem fick rätt mängd mat, blev en liten engelska lektion där men det gick bra, var inte så avancerat.
Därefter somnade jag nästan på stört, var helt slut.

Idag har jag tagit det lugnt, så har varit en bra och seg dag idag. Var ute och fotade lite granna men det snöade så kameran fick inte komma upp så mycket. Var i alla fall ute och fick inte lite frisk luft i mina lungor. Blir rätt lack på att sitta vid datorn hela tiden, så beger mig ut i stället för man kan inte få för mycket av den friska luften :)

onsdag 18 januari 2012

Skidåkning och Hundåkning

Igår var jag ledig så då åkte jag, Emma, Rebecca och Lena till Tärnaby. Jag och Rebecca åkte skidor i backarna, men det var inte så lätt, dels så var det längesen jag åkte och så var backarna inte så roliga. Vi åkte bara i en och samma backe hela tiden då det var helt dimmigt uppe på toppen så man såg inte vad man kunde åka och så var det bara svarta backar i början och sedan blev det röda. Men hittade en relativt bra backe som man kunde ta sig några åk i.
Idag åkte dem hundspann och jag körde, hade tretton hundar och tycker det gick mycket bra. Hände några få incidenter men dem löste vi bra och dem tyckte det var kul, men läskigt ibland.
Dem var med hela dagen, från den tidiga morgonen tills det att vi matat alla hundarna så dem fick se hur allt gick till. Sedan åkte dem och åt mat och jag gick också och åt, sedan skar jag 28 korvar med snacks till hundarna.
Snart möte och sedan ska jag en stund till familjen innan jag åker tillbaka och sover.

måndag 16 januari 2012

Familjen på besök

Nu så har mina två syskon och moster kommit hit upp till lappland för att hälsa på lilla mig, jätte glad tjej :) Kom till gården vid 10, då jag jobbade, men vi gick och kollade på alla hundarna så att de fick se hur det såg ut. Sedan åkte dem till stugan de ska bo i och jag jobbade vidare med att hacka kött åt Petter som han skulle ha med sig till sin tur som han skulle på. Emma, Becca och Lena kom tillbaka efter ett tag och kollade på när jag och Moa skulle köra iväg med hundarna.
Körde med sju hundar denna dagen och så körde vi bara fikaturen så att Moa skulle lära sig den och så hade vi med och Moa och Isa som inte kan gå så långt ännu eftersom de är valpar. 
Kom tillbaka runt fem tiden och då kom Emma och hämtade mig och så åkte vi till stugan och här kommer jag att tillbringa natten för att ge mig ut på äventyr imorgon med min älskade familj :) 

lördag 14 januari 2012

6 mil, 6 timmar

Jobbade igår och blev rätt sent, dessutom var jag helt slut efter arbetsdagen så somnade på direkten. I alla fall så var jag ute och körde släde i 6 timmar, startade klockan två och kom tillbaka ca åtta. Startade sent p.g.a att Petter skulle köra först och så har vi en kvinna här från Nya Zeeland som också skulle köra och det var första gången hon var med Petter ute så tog tid innan de kom iväg, mycket som ska förklaras. Jag då skulle starta efter dem och sedan köra i kapp dem, så startade ca en halv timme efter dem och kom i kapp dem på det stället vi skulle vända det vill säga uppe vid Ryfjället. 
Så fick köra på helt nytt ställe där jag inte varit innan, men det gick bra jag hittade fram. Blåste som bara det när man väl var uppe vid fjällen så man såg ingenting och spåret var nästan bortblåst, men som tur väl var körde Petter först så fanns ett spår till mig. Gick väldigt segt att köra där eftersom det var djupsnö och det var svårt för hundarna att ta sig igenom så fick hjälpa till en hel del. 
Rundan blev på 6 mil men kändes verkligen som mer! Frös heller inte på hela rundan, det är verkligen rekord! Inte ens mina fötter var som isklumpar när jag var tillbaka, rekord säger jag bara. 
Idag är jag ledig så ska slappa och ta igen mig :)

onsdag 11 januari 2012

C-spannet

Var ledig igår, så hade inget nämnvärt att skriva därav inget inlägg igår.
Men idag så jobbade jag för full hals, först var det att ge vattensoppa och sedan all medicin till alla 58 hundar som finns på detta stället. När det var klart var det in en snabbis, äta frukost och byta kläder sedan var det ut igen och köra c-spannet. Har delat upp alla hundarna i olika gard beroende på hur dem går. A,B,C och valp spann finns det.
I vilket fall som helst så körde jag 2 mil med C-spannet (fikarundan som man kör med turisterna) så hade med mig fika eftersom jag skulle stanna där man stannar för att fika i 30 min så att hundarna lär sig att där ska man vara tyst. Det annars så gapiga C-spannet var faktiskt förvånansvärt tysta, men kan ha varit för att jag var själv, för varför ska man stå och skälla när ingen annan ser på?
Fick fånga släden ett par gånger också eftersom de inte kan stå tysta i ens en halv sekund, utan man måste så och gapa och ryka så att man kommer iväg fortare, tycker dem i alla fall.
Är verkligen inte kul när en släde kommer farandes och man ska hoppa på den för att dem inte ska fara iväg utan mig. Men runt kom jag och tillbaka kom jag, spelar ingen roll hur bara jag inte släpper spannet.
Sedan var det dag för Nikolina och Max tur att dra och det gick mycket bra, dem drog hela tiden och det är andra gången dem körs nu.
Städade och matade efter det samt gav alla sin medicin eller avmaskning kanske man ska säga. Hade med mig kameran idag när jag körde C-spannet men det började att snöa precis när jag hade stannat för att fika så blev inga bilder.

måndag 9 januari 2012

-28

Idag var det minsann kallt ute! - 28 är verkligen inte okej, varför går man ens ut? Men bara att ta på sig alldeles för mycket kläder som ändå var för lite för man frös ändå om man stod stilla då.
Slapp i alla fall köra hundar i denna kylan så i stället vägde vi massa hundar som vi inte visste vikten på, eftersom vi ska avmaska alla hundarna så var vi tvungna att veta vikten på dem för att de ska få rätt mängd. 
När det väl var klart, som tog hela förmiddagen, så var det dags för lunch tyckte vi. Efter att vi ätit så åkte vi till veterinären med en valp som fått eksem eller har klåda av något slag, den hade i alla fall kliat sönder hela sin mage, stackaren.Sedan fick alla hundarna snacks och så var vi ute med några valpar i koppel, då de snart ska köras in. Därefter fick hundarna mat och så började vi att ge kuren med avmaskning som ska ges 2 gånger om dagen i 6 dagar. 
Nu ligger jag nerbäddad i sängen och försöker återfå min varme som finns långt borta i Jukkasjärvi, fast det kanske inte ligger så långt här ifrån men vi säger att det gör det i alla fall. 


onsdag 4 januari 2012

Gårdagen

Jobbade hela dagen igår, från 7.00 till 22.45 med ca tre timmars rast sammanlagt under dagen. Så var helt slut igår så gick och la mig direkt. Körde först A-spannet (tävlingshundarna) 4 mil och det tog nästan fem timmar, brukar ta typ tre, eftersom det var typ djupsnö så det gick väldigt tungt för hundarna. När vi var tillbaka tog vi typ en timmes rast sedan var det att ge sig ut igen med A-spannet för att köra 3 mil till, detta tog tre timmar. Så sammanlagt har jag stått på släden i åtta timmar, snacka om att man är trött efter det.
Petter och Angela som har varit borta över Nyår kom hem igår kväll, så jag fick ledigt idag. Så ligger och lata mig, kanske att jag tar mig ut en runda sedan.

Lite gamla bilder: