onsdag 31 augusti 2011

1 månad

Jag har nu varit i Lappland i en månad, tiden går verkligen fort och man kan inte sakta ner den heller! Ja, vad ska man säga har varit mycket kul med blandade känslor. Har lärt mig massor och det går bara framåt, vilket är positivt.
Löven börjar bli riktigt gula nu och de börjar till och med att trilla av så hösten är redan kommen, gissar på att man kommer att se den första snön snart i alla fall i slutet av september, det är vad dem säger i alla fall. Funderar i alla fall inte på att åka hem, det är ju vintern som blir det roliga att uppleva och det kan jag ju inte missa.

Jobbade själv idag och hann faktiskt med alla spannen, mycket duktigt. Trodde jag faktiskt inte med det var inte så varmt som jag trodde att det skulle vara när jag var färdig med de två första spannen så jag körde det sista med. Gick jätte bra med alla spannen och allt gick som en dans, inga konstigheter. Var inte klar fören vid ett med spannen så gick in och åt lite mat efter att jag var klar, sen sov jag en timme och sedan var det ut igen och mata och skrapa skit samt vattna.
Diskade sedan matbaljorna och sedan satte jag mig inne hos valparna och gosade med dem, man blir verkligen attackerad när man går in där och så biter dem i kläderna samt river upp ens händer med sina vassa klor. Men det är ju bara för gulliga så det gör inget :')



tisdag 30 augusti 2011

...

Blev att jag körde två spann idag, ett med 12 hundar och ett med 13, gick kanoners! Första spannet var dock inte så roliga, dem vill bara springa efter lämmlar och var allmänt okoncentrerade. Men det är väl så det är, ingen kan ha samma koncentration flera dagar i rad. Förutom att de jagade lämmlar så gick det jätte bra, de gick där de skulle och jag behövde inte stanna så många gånger.
Det andra spannet gick helt perfekt, behövde inte stanna något mer än när jag skulle ge dem vatten, körde den långa vägen och då får dem vatten efter halva rundan ungefär. Var dock väldigt varmt för dem att gå då temperaturen steg väldigt fort, och solen började titta fram.
Har inte hänt mycket mer än att jag har varit ute och fotade lite så det kommer väl upp lite bilder här sen, ni kan ju få ett smakprov!


En del av träningsspåret, är världens sämsta väg

måndag 29 augusti 2011

Tidigt

Började dagen tidigt, var uppe vid 6 sen bar det av med hundarna på den långa vägen. Hann dock inte alla som vi skulle så jag får försöka göra det imorgon då det kanske är lite svalare.
Skulle byggt på fryshuset idag, men blev inget gjort eftersom Moa har blivit sjuk och jag kan inte göra det själv. Vi behöver i alla fall inte göra om hela huset utan vi sätter fast det med spännband så blir det super bra, om det inte blir som Petter vill så måste vi göra om hela huset än då, så jag hoppas att det funkar med spännband. Vi ska alltså sätta spännband runt hela huset så att vi pressa ihop det så att det inte flyger iväg eller välter om det blir storm.
Så inget spännande som hänt här inte, har gjort det vanliga och så har jag blivit attackerad av valpar som kommer så fort man öppnar dörren så att man typ stiger på dem. Söta är dem i alla fall och man blir helt omringad av dem när man sätter sig ner, det är mer än mysigt :)
Isa är frisk nu också, hon äter normalt och leker med sin syster, riktigt skönt att hon är frisk.




lördag 27 augusti 2011

Den långa vägen

Idag slapp vi den uppkörda skogsvägen och fick ta den större vägen istället, riktigt skönt faktiskt. Mitt spann gick verkligen super bra, behövde inte tjata på dem alls utan dem lyssnade och gick där dem skulle. Roligt när det händer, men det händer väldigt ofta så det är ju bra.
Tog ju ett tag att köra på vägen så har inte gjort mycket mer idag. Städade och matade sedan så gjorde vi några stopp som jag inte vet vad vi ska ha dem till, man ska tydligen kunna stanna med fyrhjulingen där men grejen är att vi aldrig stanna där annars så jag vet inte varför vi ens gjorde stopp där. Ja, ja dem kanske kommer till användning någon gång.

Ikväll ska vi iväg till Talludden ,som ligger ca 9 mil här ifrån, och träffa folk samt dansa lite kanske ;)

fredag 26 augusti 2011

Ett kort litet inlägg

Har varit fuktigt, blött och varmt hela dagen så det blev inga hundar körda. Dels var det för varmt och att det är så här fuktigt gör det inte bättre för hundarna. Så har bara gjort det vanliga, tvättat lite T-shirtar, lagt in träull hos hundarna så dem får det varmt och gott i sina kojor, sedan har jag varit ute och gått med valparna. Det gick faktiskt mycket bra och dem börjar vänja sig vid kopplet nu, snart blir det att börja lära dem att gå i ett spann.
Resten av dagen ska jag bara ta det lugnt (som alla andra dagar).

torsdag 25 augusti 2011

En händelserik dag!

Dagen började mycket bra, vi gjorde i ordning hundarna och körde iväg. Moa körde först och sedan kom jag strax efter, så efter halva vägen, ca 3,5 km, så tappar Moa sitt framdäck på fyrhjulingen mitt ute på myren. Inte det bästa stället att packera eller tappa däck på om man säger så.
Moa kopplade i alla fall loss lite av sina hundar så att dem bara satt fast i nacklinan, dem har alltså en lina som sitter fast i ett halsband och en lina som sitter fast i selen, det är den linana som de drar med. De satt bara fast i nacklinan så att det inte skulle dra iväg med hela fyrhjulingen, när hon väl var klar så hjälpte hon mig, då tog hon en del hundar från sig och satte i mitt spann och en del hundar från mig i sitt spann för att dem som var i hennes spann skulle vara lugna. Efter det så tog hon mitt spann och körde hem, men tog typ tjugo minuter för henne att starta då det spannet var efter det andra så jag fick leda ledarhundarna förbi de andra hundarna och självklart så körde vi fast i ett sur hål och kom inte loss. Så där stod vi och kämpade med att få upp den väldigt tunga fyrhjulingen ur surhålet och alla hundarna står och skäller för dem vill iväg, men med lite aggression så fick vi upp den och hon kunde köra hem och hämta delar från den gamla fyrhjulingen. Sen tog hon och Markus bilen upp, tillbaka till mig där jag stod med hennes gapande och skällande spann som jag till slut fick tyst på.
Vi satte ihop däcket själva då Petter inte kunde komma, men det var tur att Markus var med då vi aldrig hade klarat det själva.Sen var det bara att hoppas att däcket höll och så körde jag vidare för att ta ett varv till, som tur väl var så höll det och ingen skada skedd på varken människor eller hundar.
Dagen avslutar jag med en springtur och en varm dusch :)



Lånade Moas kamera :)

Lånade Moas kamera igår när jag var ledig, hade ju inget bättre för mig och solen sken i gladan sky. Blev en del bilder som ni får ta del av nu ;)


















tisdag 23 augusti 2011

En lång men kort dag

Tog lite sovmorgon, då vi bara hade ett spann att köra och det skulle vi göra på kvällen så att det hann torka upp lite på spåret efter att det regnat så mycket. Så blev lite små plock först och sen satte vi ihop det sista på fryshuset, men vi har just tagit reda på att vi fått en golvdel som en takdel nu, så ja vi har gjort ett stort fel. Men tror inte vi behöver göra om det utan vi sätter skruvar eller tätar ihop det med silikon.
Drog i alla fall inte iväg med spannet förens klockan 8 för det var då det började bli svalare, var tillbaka klockan 9 och klar klockan halv tio med allt så det blev en lång dag idag. Blev kallt rätt fort så har nu burrat ner mig i sängen för att varma mig och ska snart sova.
Imorgon är jag ledig, hoppas på bra väder så att man kan gå ut och gå och kanske fota lite :)

måndag 22 augusti 2011

It´s raining, Yeah!

Regnade idag med så blev bara ett spann som blev kört. Det hela gick bra förutom att man blev genomblöt och det var kallt. Det tråkiga med detta jobbet är när det regnar, man får liksom ingen motivation och det känns bara tråkigt. Det är inte tråkigt att köra hundarna eller att vara med dem, det är bara regnet som gör det tråkigt.
Fast det är härligt när det regnar också, ja delade meningar har man.
Efter jag kört så sprang jag in och kurrade ner mig i sängen för att få tillbaka värmen igen. Har bara behandlat Isa hela långa dagen som inte har blivit något bättre. Var på återbesök hos veterinären där dem kollade på henne samt tog blodprov och gav henne en spruta så att hon får tillbaka aptiten lite. Annars är det inte så mycket att göra nu, vi har ju gjort det mesta och det har inte tillkommit några nya uppgifter, så just nu är det rätt dött och det händer inte så mycket.
Trotsade i alla fall regnet och gav mig ut på en promenad, det var i alla fall härligt uppfriskande. Känns som man drunknar av tråkighet i stugan snart, så tyckte då det behövdes med en promenad.
Snart ska jag in till Petter och Angela på personalmöte som vi har varje dag klockan 6. Sen efter det ska jag ge valparna mat och avmaskningsmedel och så ska jag ge Isa mat och medicin.

söndag 21 augusti 2011

Hoppas!

Körde bara ett spann idag då det regnade för mycket. Det blev Moa som fick köra så jag matade valparna och diskade matlådorna.
Har haft koll på valpen hela dagen, men det har inte blivit bättre. Den äter fortfarande inte någon mat, så vi har fått tvinga i den lite kött och gett den parafinolja. Det kanske heller inte beror på att det är stopp i tarmen utan det kan vara något helt annat nu, så om den inte äter frivilligt imorgon så ska vi åka till veterinären för att ta blodprov. Hoppas bara den klara sig, min favorit valp ju.
Har inte hänt så mycket mer idag, varit en slapp dag. Hoppas på bättre väder imorgon så att man kan köra resten av hundarna som vilade idag.

Bilder på valparna






lördag 20 augusti 2011

Ledighet

Började dagen med en sovmorgon, men det blev inte så länge då jag inte kunde sova så jag steg upp istället för att ligga kvar i sängen. Åt lite frukost sedan lånade jag Moas bil och åkte till Storuman för att stor handla, vilket behövdes, så nu klara vi oss nog ett tag i alla fall.
En valp har blivit sjuk, den har inte velat äta något och idag så var den riktigt dålig. Så vi åkte till veterinären, finns en här i Slussfors, så det var inte så långt och tur är väl det. Där sa dem att det var lite stopp i tarmen, som vi trodde att det var, så fick lite medicin och nu är den på bättringsvägen. Hoppas bara att den klara sig, men det tror jag, den är ju döpt efter mig. Har inte hunnit så mycket mer, halva dagen gick åt att vara i Storuman samt att köra fram och tillbaka.

Liten Isa, som är sjuk


fredag 19 augusti 2011

Idag fick hundarna vila, så vi jobbade på de saker som skulle göras och fick ganska mycket gjort faktiskt. Först så gjorde vi en trapp till valparna eftersom de är så pass stora att de trillar ut ut kojan, så därför ska dem ha en sådan så att dem inte slår sig utan nu kan de själva klättra ut och in som dem vill. Men man måste självklart fortfarande hjälpa dem in då dem inte riktigt klara av det själva.
Efter det så satte vi upp dem sista väggarna på fryshuset så nu är det bara dörren och ena takhalvan kvar, sedan ska elen kopplas in och sen är den klar (elen kopplar dock inte vi in).
När den var klar så började vi att skura de fryser som var tomma, det är fryser som man har köttet i, och så fyllde vi det dem med mjölk. Mjölktanken på gården hade inte kylt mjölken så dem fick inte leverera den så då blev det gratis utdelning av mjölk samt att vi fryste ner en hel del. Var ca 600 liter mjölk och ca 100 liter fick dem hälla ut. Så nu är de två tomma frysarna fyllda med mjölk, så nu har vi mjölk ett år framåt!
Det sista vi gjorde innan vi slutade var att byta bromsar på fyrhjulingen, gick super när vi fick lite hjälp från Petter.
Dagen har gått väldigt fort och nu ska vi in och äta risgrynsgröt hos Angela och Petter samt lille Jesper.

torsdag 18 augusti 2011

Lyckat!

Gick väldigt bra att köra 12 spannen idag, alla höll sig på sin plats och man behövde bara hänga med och bromsa. Fast i första spannet jag körde blev det ett litet äventyr, de fick nämligen för sig att det skulle jaga en liten lämmel. Ledarhundarna bara for bakåt och allt blev kaos, svårt att förklara men det gick bra i alla fall och ingen hund kom till skada. Detta hände mitt i en backe också så det var inte det lättaste då jag inte kunde stanna säkert. En hund hade dragit sönder sin nacklina och en hund hade trasslat in sig, så jag fick springa mellan hundarna och fyrhjulingen i hopp om att dem inte skulle sticka iväg med den och som tur väl var gjorde dem inte det. Kul med lite händelser när man kör så där, i alla fall när det går bra.
Hann inte så mycket mer än att träna hundarna, mata och skrapa skit. Vi har börjat mata dem små valparna nu så det är fullt upp med dem, men dem äter i alla fall det så man behöver inte tvinga i dem maten och det är väldigt skönt. Dem har öppnat sina ögon med samt att dem börjar krypa ut boet så man måste hela tiden lägga in dem och gå dit så fort dem skriker. Jobbigt att vara barnvakt, men kul och mysigt :)

Åkte iväg och fiskade sedan och självklart har Markus sån tur att han får sig en fisk på ca 4 kg och en annan står där helt ledsen och inte får en enda, orättvist. Men det kommer väl en dag då jag också får fisk, så det är bara att hålla hoppet uppe!

Firren Fisk

onsdag 17 augusti 2011

Välkommen tillbaka

Först och främst vill jag välkomna tillbaka regnet som vi har sluppit så fint i ett par dagar nu och det har varit riktigt skönt, men självklart ville det hitta hit igen. Det hade ju torkat upp på träningsspåret så fint så att man inte såg ut som ett träsktroll, men det är ju som bortblåst nu.
Igår var jag ledig och det hände absolut ingenting, jo fick några samtal som upp piggade en från att inte gå igenom golvet. Annars så var det rätt dött.
Idag tog vi ett varsitt niospann och drog iväg på 14km rundan, hade ett rätt klent spann så fick hjälpa till i varenda uppförsbacke. Inte så kul för när dem väl har stannat i en backe så är det inte lätt att komma därifrån så man står i princip fast, sen är det bara uppför halva rundan typ, så man är rätt slut efter att ha sprungit jämte en fyrhjuling samtidigt som man ska hjälpa dem med att putta på.
Ja, det är en hel vetenskap att köra ett spann och imorgon har jag hört att jag ska börjar med fler hundar vilket innebär att jag måste tänka mer på hur jag parkerar så att dem inte sticker iväg med den. Blir en upplevelse i sig och jag får hoppas på att dem håller sig där dem ska så slipper man göra så mycket förutom att åka med och bromsa.
Annars har vi byggt på fryshuset, så nu har vi inte så mycket kvar och det är skönt. Det är bara ena långsidan och halva taket sedan är det klart!


 

måndag 15 augusti 2011

2 dagar

Igår jobbade jag helt själv, så steg upp vid sex för att starta första spannet. Körde 14 km alltså varvade jag idag och körde inte på vägen. Hann endast två spann, skulle kört alla fyra, men eftersom det blev väldigt varmt tidigt och solen sken härligt så blev det inte så.
Blev då en slapp dag igår och hände därmed ingen speciellt.

Idag så jobbade vi tillsammans, jag och Moa. Hann bara med två spann idag också men ska se om det inte blir lite svalare senare så man kan köra dem spannen vi har kvar då. Annars har vi byggt på fryshuset och det går framåt men det är segt, har i alla fall fått upp några väggar och rättat till golvet. 
Annars är allt som vanligt och livet leker på :)

lördag 13 augusti 2011

Valpar

Tog ut valparna idag och gosade lite med dem, passade även på att fota dem lite med så ni få
ta del av lite bilder:






Hela klanen



Jobbig dag

Igår var jag ledig så hände inget speciellt mer än att jag var med Moa och Markus och fiskade. Fick själv ha ett eget spö och helt plötsligt fick jag napp och vi såg till och med fisken men sedan släppte den precis i kanten av vattnet så Markus hoppade efter den men fick inte tag i den. Blev lite besviken på fisken som inte ville vara kvar, skulle ju blivit min första fisk ever, haha men bättre lycka nästa gång!

Idag har vi jobbat med fryshuset hela dagen, så hundarna har fått en välförtjänt vilodag. Jobbade hela dagen men fick inte gjort så mycket känns det som. Vi jämnade i alla fall ut marken och lade ut brädorna, som fryshuset ska stå på, så att de blev jämna och inte vinglade eller så. Det får ju inte stå snett så vi mätte med vattenpass som inte ens fungerade, eller det gjorde det men det var helt komplicerat i alla fall.
Tog sin lilla tid med att få alla brädorna i samma höjd och att marken skulle bli plan. När vi fått det jämt så lade vi golvet, men sedan kom det stora problemet. Ingen visste vilken del som skulle vara vart eller något så vi stod där och skulle lista ut det. Tog världens tid och Petter var inte hemma så det var inte så lätt att få hjälp av honom. Men det löste sig vi kom fram till hur vi skulle göra och vi placerade ut delarna som dem skulle var men satte inte ihop något. Sen kollade Petter på det och då var han inte nöjd med botten så vi kanske får göra om allt under golvet, alltså brädorna eftersom det var en bräda som låg lite snett och så ville han att dem skulle sticka ut lite mer på ena långsidan. Så vi måste flytta bort golvet, lägga mer jord och jämna ut det sedan flytta ut alla brädorna och mäta om och kolla med vattenpasset igen om det är rakt, sedan kan vi lägga på golvet igen och fortsätta med väggarna.
Haha, med andra ord är det inte lätt att bygga ett fryshus och det gör det inte bättre när man inte har något att gå efter eller när man inte vet hur Petter vill ha det.

Så här långt kom vi


torsdag 11 augusti 2011

The day

Körde på vägen idag igen, men denna gången var det bara jag och Moa. Fast vi körde inte samtidigt så man kan säga att man var själv. Vi körde två spann var som tog sammanlagt fem timmar, allt gick jätte bra och dem var snälla förutom ena spannet där en ledarhund bara ville ner i diket och dricka vatten hela tiden, så hon drog med sig hela spannet ner så man var tvungen att stanna och dra upp dem igen. Jobbigt, men efter att jag sagt till henne x antal gånger så slutade hon.
Hann inte göra mycket mer eftersom det tog lite tid med spannen men små plockade lite sen åkte vi och fiskade. Som var mycket kul, vi fick en fisk på det första kastet. Mycket spännande, var Markus som fick upp den och när jag skulle fiska så ville dem inte fastna, men bättre lycka nästa gång ;)

Den lilla fisken, Röringen :)

onsdag 10 augusti 2011

Lång dag

Blev en väldigt lång dag idag, var uppe vid sju och körde 4 sapnn, tog sin lilla tid kan jag säga. Var inte färdig förens vid ett och då gick jag in och lagade mat, blev ingen frukost idag så var rätt hungrig, hehe.
I alla fall så efter att jag ätit så gick jag ut och matade hundarna sedan städade jag och så la jag in träull i alla kojor så att hundarna får det varmt och skönt så nu ska man bara se till så att all träull håller sig där den ska. Dem är klippor på att ta ut det så man måste hela tiden lägga in det igen.
Snart ska vi in till Petter och Angela för att prata om morgon dagen, efter det blir det slapp eller kanske hittar vi på något annat kul.
Passade på att ta lite bilder på hur ett hundspann ser ut ;) Blev dock suddiga för att dem inte ville vara stilla :)





tisdag 9 augusti 2011

Vart tog regnet vägen?

Inget regn idag, verkligen skönt och dessutom körde vi en ny runda som inte innehöll gegga och lera. Med andra ord såg man inte ut som ett träsktroll :) Körde på vägen istället vilket blev att vi körde 21 km, tog oss ca 2 timmar men det var kul. Alla var med, alltså Petter, jag och Moa,så vi körde ett varsitt spann med nio hundar.
Så nu ska man snart få köra själv på vägen, verkligen spännande. Man får hoppas att hundarna lyder och att dem inte springer ut i vägen, dem gjorde det inte idag men man vet ju aldrig vad dem kan få för sig. Kanske jagar en lämmel eller något annat kul, men då blir det inte kul för en själv, haha! ;)
Ska börja med att koppelträna två valpar nu med som vi döpt till Isa och Moa, lite fyndigt för ena är mörk och ena är ljus, så det passar perfekt!


måndag 8 augusti 2011

Ännu en ledig dag

Känns som man är ledig varje dag fastän man inte är det. Regnat idag igen så har underhållit mig med en bok och löst korsord, men inte blir jag klockare för det. Men fram åt fem halv sex så slutade det att regna så jag tog på mig ett par skor och en regnjacka och sedan gick jag ut en sväng. Tog med mig kameran och fotade lite.
Var ute i ca 2 och en halv timme, var riktigt skönt! Hittade en lång backe som jag gick utför, finns inga ord till det som fanns där uppe, utsikten var helt underbar och där satt jag på en sten länge och kollade ut över allt. Verkligen en vacker natur det finns här. Är glad att jag tog mig ut, så nu blir det lite slapp innan man går och lägger sig för att komma upp imorgon då det väntas jobb.

Den underhållande boken när man har tråkigt
Lite bilder från vandringen:

Byvägen



Umeälven


Umeälven






Utsikt från en skidbacke

Skidliften